Samanlıkta iğne mi arıyorsunuz? Bu şekilde Google’da doğru şekilde arama yaparsınız!
Kullanıcılar Google’a bir arama terimi (Search Term) yazdıklarında her zaman aradıklarını bulamıyorlar. Google artık bir kullanıcının ne istediğini anlamakta ve onlara aramaları için en iyi sonuçları vermekte çok iyi.
Yine de birçok kişi, birçok arama sonucu arasında doğru sonucu hemen bulamıyor. Bu nedenle, birçok sonuç sayfasını tıklamak yerine, Google aramanızı daraltmak ve hedefinize daha hızlı ulaşmak için birkaç ipucu ve püf noktası kullanabilirsiniz.
Arama sonuçları nasıl filtrelenebilir?
Google’ın size verdiği filtreleri kullanmak, arama sonuçlarınızı daraltmanın en kolay yoludur. Burada resim ve videoların yanı sıra kitaplar, alışveriş fırsatları, yerler, uçuşlar ve haberler arayabilirsiniz. Ardından, her bir filtre kategorisini daha da daraltabilirsiniz.
Konula ilgi
Google arama cubuna anahtar kelime (Keyword) giridikten sonra, sağ tarafta bulunan „Araçlar“ sekmesi bulunur. Üstün tıkladığınızda size bazı arama parametreleri sunar:
Ülke
Herhangi bir ülke
Ülke: Türkiye
Dil
Herangi bir dil
Türkçe yazılmış sayfalar
Zaman
Herangi bir zaman
Son 1 saat
Son 24 saat
Son 1 hafta
Son 1 ay
Son 1 yıl
Özel aralık belirt
Sonuclar
Tüm sonuçlar
Kelimesi kelimesine
Google arama operatörlerini kullanın
Google sonuçlarını daha spesifik hale getirmek için „arama operatörleri“ denilen araçlar kullanılabilir. Bunların çoğu kullanıcı tarafından bilinmemekte ancak bu küçük komutlar aramaları gerçekten başarılı hale getirir. Doğru kullanıldığında, semboller ve kelimeler size arama sonuçlarını taramada çok zaman kazandırır.
İki anahtar kelimeye nasıl hedefli bir şekilde arama yapabilirim?
İki anahtar kelimeyi içeren sonuçları elde etmek için, iki arama terimini „buraya“ içine yerleştirmeniz gerekir. Böylece sadece iki anahtar kelimeyi içeren sonuçlar görüntülenir.
„Anahtar kelime“ tırnek içinde arama
Açıklama: Kullanıcılar, belirli bir kelime veya kelime grubunu aramak istediğinde, arama sorgusunu tek tirnak işaretleri ile belirginleştirmek mantıklıdır. Bu arama operatörü özgün alıntılar aramada özellikle uygundur.
Örnek: „Türkiye sevgisi“ araması, her iki arama teriminin de arka arkaya göründüğü sonuçları gösterir.
Belirlediğim bir Anahtar kelimeyi nasıl aramadan hariç tutabilirim?
Belirli bir Keyword aramalarda görülmemek istiyorsan, o kelime öncesine – işareti koyman gerekir. Örnek: „Filmler“ içinde „Aksiyon“ olmayanları aramak istiyorsan, arama sorgun şu şekilde olmalı: Filmler -Aksiyon.
Açıklama: Belirli bir terim içeren sonuçların çıkarılması isteniyorsa, arayan kişi ilgili kelime öncesine – işareti koymalıdır.
Örnek: Filmler -Aksiyon
Sadece belirli bir platformda nasıl arama yapabilirim?
İlk önce @ simgesini kullan ve arama yapmak istediğin platformu ismin hemen ardından yaz. Boşluktan sonra anahtar kelime gelir. Google, seçilen platformda belirtilen terim altında bulunabilecek sonuçları sadece bu arama ile gösterir.
Açıklama: @ işareti, hemen ardından belirtilen platformu sadece belirtilen anahtar kelimeye göre arama yapar. Bu örnekte „kiralık daire“ olan arama sözcüğü, belirtilen platformdan sonra boşluk ile gelir.
Örnek: @facebook kiralık daire, Facebook’da „kiralık daire“ anahtar kelimesine uygun olarak bulunabilecek tüm sonuçları listeler. Örneğin, anahtar kelimeye uyan gönderiler, fotoğraflar, videolar ve profiller gösterilir.
Yıldız işaretli aramalar *
Açıklama: Belirli bir cümle arıyorsunuz ve bir kelime aklınızdan çıkmışsa, bu kelimeyi * ile kolayca değiştirebilirsiniz.
Örnek: Hersey Vatan * arama sorgusunda Google, en yakın kelime olan „Vatan“i otomatik olarak tamamlar.
Not: Google Autocomplete işlevini sürekli olarak geliştirdiğinden, bu arama operatörü aslında gereksiz hale gelmiştir. Arama sorgusunu yazmaya başlarken arama yapanlara uygun tamamlamalar önerilir.
allintext:
Açıklama: allintext: yardımıyla sadece sayfanın metninde arama terimlerini içeren sonuçlar gösterilir, yani sayfa başlığı, adres ve benzeri şeyler dikkate alınmaz.
Örnek: allintext:sahibinden bekara ev yalnızca metinde „t3n“, „iPhone“ ve „Update“ içeren sayfaları çıkarır.
allintitle:
Açıklama: allintitle: başlıklarındaki anahtar kelimeleri içeren web sitelerini gösterir. Resim aramasında dosya adı ve Google Haberlerinde makale başlığı taranır.
Örnek: allintitle: Peynir Seçimi, başlığında „Peynir“ ve „Seçimi“ anahtar kelimeleri bulunan tüm alt sayfaları gösterir. Amaç, genelde allintitle kullanılmadı zaman aramada çoğu zaman ürününü tanıtmak için ya başka sitelerde veya ürün sahibi kendi sitesinde bulunan sonuçlar alırız Google’den. allintitle kullanarak kişisel deneyimler alırız ve daha şeffaf bir hal alır araştırmamız.
allinurl:
Açıklama: allinurl operatörü URL’de anahtar kelime içeren sonuçları filtreler.
Örnek: allinurl: Baklava Kurutmak, Kimsenin aramadığı ve ilgilenmediği bir konu olsa da allinurl ile arama yapıldığında sonuç; olabilir.
Görüldü gibi mecburiyetten bize bir şeyler sunmakta ama kesinlikle asıl aradığım „Baklava Kurutmak“ gibi bir sonuç bulunmamakta.
Not: Farkına vardınız değil mi? ilginç bir sonuç sunmakta. Bu konu çok geniş ve ayrı bir Makale gerektirir, neredeyse her şeyin bir sebebi vardır, arama istediğinizin neye göre olduğu, sonuçları o yönde etkiler.
cache:
Açıklama: Google operatör önbelleği: herhangi bir web sitesinin önbelleğe alınmış sürümlerini gösterir. Komuttan (cache:) sonra yapmanız gereken tek şey Site Adresini eklemek. Bir Web Sitesi geçici bir süre mevcut değilse (yayın dışı veya teknik sorunlar) bu durumda son durumunu görme şansınız olmakta.
Örnek: cache:https://www.responsev.com, Google önbelleğinden daha eski bir sürümü görmüş olacaksınız.
define:
Açıklama: define: kullanıcı bir tanım bulmak istediğinde isabet sonuçlar almakta olur. Ayrıca, arama terimini URL’de içeren birkaç sonuç görüntülenir.
Örnek: define: pazarlama bir tanım görüntüler ve „pazarlama“ konuları listeler.
filetype:
Açıklama: Google operatörü filetype: kullanıcılar web’de PDF veya Doc dosyaları gibi belirli biçimleri aramak istediğinde gerçek bir yardımcıdır.
Örnek: Çevrimiçi alışveriş davranışları akademik çalışma filetype:pdf, ilgili anahtar sözcükleri içeren PDF dosyalarını bulur. OR operatörü, aynı anda birden fazla format aramak için de kullanılabilir (filetype:pdf VEYA filetype:doc).
Sonuç olarak, arama operatörleri, arama sonuçlarının daha anlamlı ve doğru hale getirilmesine yardımcı olan önemli araçlardır. Bu operatörlerin dışında farklı Google operatör seçenekler bulunmaktadır. Biz de sizlere daha fazla operatör ve teknikleri sunmak için çalışmaya devam edeceğiz.
Kaynak
https://www.googleguide.com/advanced_operators_reference.html