Yazımızda sizlere her biri kendine has özellikleri ve odak noktası olan 11 farklı arama motorunu kısaca tanıtıyoruz. Her arama motorunun avantajlarını keşfedin ve ihtiyaçlarınıza en uygun olanı bulun.
İçindekiler
Findsounds: Sesler için bir arama motoru
FindSounds’u kullanarak web’de sesler ve ses efektleri için ücretsiz arama yapın. Başlamak için arama kutusuna bir sesin adını yazın veya 18 adet ses kategorisinden bir ses efekti seçe bilirsiniz.
Ses Efekt Kategorisi şu şekilde yer almakta
- Uyarı/Zil sesi
- Oyun sesleri
- Makine sesleri
- İnsanlar sesler
- Silah sesleri
- Ortam sesleri
- Tatil ile ilgili sesler
- Doğanın sesleri
- Spor sesleri
- Çeşitli sesler
- Hayvan sesleri
- Ürün sesleri
- Gürültülü sesler
- TV/Film efektleri
- Kuş sesleri
- Alet sesleri
- Ofisle ilgili sesler
- Araç sesleri
Ancak, Findsounds dosyaların hangi lisans altında kullanılabileceği hakkında bilgi sağlamadığından, bu platformun kullanışlılığı muhtemelen kişisel kullanımla için uygun ola bilir ama ticari kullanım için düşündürmekte.
Site: https://www.findsounds.com/
Crunchbase: Nihai Startup arama motoru
Startup veya kurucular hakkında bilgi arıyorsanız, Crunchbase’den kaçmanın bir yolu yoktur. Arama motoru size şirketler, kişiler, yatırımcılar ve ürünler hakkında ayrıntılı bilgi sağlar.
Site: https://www.crunchbase.com/
Wolfram Alpha: Semantik arama motoru size uygun cevaplar sağlar
Wolfram Alpha, Google gibi geleneksel arama motorlarından çok farklıdır. Arama yapanları en alakalı web sitelerine yönlendirmek yerine, algoritmaları kullanarak bilgileri işlemeye çalışır ve böylece kullanıcının sorularına doğrudan yanıtını verir. Bununla birlikte, temel yaklaşım, yalnızca kesin yanıtları olan soruların yanıtlanabileceği anlamına gelir. Örneğin, bir ünlünün veya tarihsel bir figürün doğum tarihini arıyorsanız, Wolfram Alpha doğru cevabı verecektir. Wolfram Alpha, kişisel derecelendirme konusunda yardımcı olamaz. Arama motorunun, tüm zamanların en iyi aktrisinin kim olduğunu bilmesinin hiçbir yolu yok. Geleneksel arama motorları büyük olasılıkla size bu konuda çok sayıda fikir sağlayacaktır. Wolfram Alpha gerçeklerle yetiniyor.
Site: https://www.wolframalpha.com/
Searx: Kendi kendine barındırma için açık kaynak meta araması
Searx, 70’den fazla arama hizmetinden elde edilen sonuçları bir araya getiren ücretsiz bir internet meta arama motorudur. Kullanıcılar ne izlenir ne de profillenir. Ek olarak, çevrimiçi anonimlik için Tor üzerinden searx kullanılabilir.
Searx Web tabanlı değildir. Programı kendi Bilgisayarınıza kurmanız gerek. Kurulum için bu Makalemi okuya bilir siniz: Kendi özel arama motorunuzu kurun ve barındırın.
Program Download: https://github.com/searx/searx
Worldwidescience: Bilimsel içerik arama motoru
Worldwidescience, bilimsel metinleri bulmanıza yardımcı olan bir web sitesidir. Sonuçlar, yazar, ülke ve metin türü dahil olmak üzere birçok şekilde sıralanabilir. Arama motoru kağıtlardan daha fazlasını bulur. Ayrıca ilgili multimedya içeriğini ve veri kümelerini bulur. Sitede 200 milyondan fazla belge bulunabilir. Amerikan Bilimsel ve Teknik Bilgi Bürosu (Office of Scientific and Technical Information) tarafından yürütülür, ancak tüm dünyada birçok farklı grupla çalışır.
Site: https://worldwidescience.org/
pixabay: Ücretsiz ve telifsiz resimler arşivi
Pixabay, kullanım haklarına sahip oldukları fotoğrafları, videoları ve müzikleri paylaşan yaratıcı insanlardan oluşan canlı bir topluluktur. Pixabay Lisansı, tüm içeriğin paylaşılabileceğini söylüyor. Bu nedenle, ticari amaçlar için bile olsa içeriği kullanmak için sanatçıdan izin almanıza veya üçret vermenize gerek yoktur.
Lisansımız hakkında daha fazla bilgi edinin.
Site: https://pixabay.com/tr
Yacy: Peer-to-Peer Arama Motoru Programı
Yacy tam anlamıyla kendi işini yapıyor. Searx gibi Yacy’da arama motoru Masaüstü bir Programla çalışır. Yacy, eşler arası bir proje olduğundan, Google’ın yaptığı gibi merkezi sunucuları kullanmaz. Arama ağının bir parçası olmak için açık kaynaklı yazılımı indirmelisiniz. Sitede bunun Windows, Linux ve macOS için sürümleri mevcut. Site ayrıca resim aramanıza izin veriyor, ancak çok iyi çalışmıyor. Öte yandan, merkezi olmayan yaklaşım hala ilginç. Karlsruhe’deki Teknoloji Enstitüsü ve insanların bilgiye ücretsiz erişmesine yardımcı olan bir grup olan Suma e.V., yazılım projesine yardımcı oluyor.
Site: https://yacy.net/
Program Download: https://yacy.net/download_installation/
Million Short: Arama motorun arakda olan sonucları ilgisi çekenler için
Özünde Million Short bir arama motorundan beklediğiniz gibi çalışır. Bununla birlikte, Google veya Bing’den farklı olarak, aramanıza Google arama sonuçlarının 50. sayfasından başlıyormuşsunuz gibi gerekirse ilk 100, 1.000, 10.000, 100.000 veya bir milyon sonucu hariç tutabilirsiniz. Bunun ne kadar pratik olduğuna herkes kendisi karar vermeli. Bazen Google’da en arka sayfalara kadar gidiyoruz çünkü ilk sayfalarda bizi neler bekledini tamin etmekdeyiz, bu durumda daha arkada olanlar bilmedimiz sonuclar/içerikler ilgimizi çekmekte ola bilir.
Site: https://millionshort.com/
Buzzsumo: Viral içerik elde etmek için bir arama motoru
Buzzsumo size bir sayfanın hangi bölümlerinin veya hangi anahtar kelimelerin farklı sosyal medya sitelerinde en popüler olduğunu gösterir. Sosyal medyada pazarlama stratejisi için çok yararlıdır.
Ancak Buzzsumo üçretli bir hesap açmanız, sonuçlar da çok sınırlıdır.
Site: https://app.buzzsumo.com/
Openverse: Ücretsiz medya içeriği bulundurur
Openverse, pixabay’ye benzer ama daha kapsamlı materiel sunar. Telif hakkı olmayan görüntüleri ve ses dosyalarını bulmak için ideal bir yerdir. Medya Arama, açık kaynaklı içerik yönetim sistemi WordPress’in geliştiricileri tarafından desteklenmektedir. Tüm içerik ya Creative Commons altında lisanslanmıştır ya da kamu malıdır. Ancak, tüm Creative Commons lisans varyantlarının medyanın ticari projelerde kullanılmasına izin vermediğini unutmayın. Openverse ayrıca, ilgili yazarların medya dosyalarını tam olarak hangi lisans altında yayınladıklarını belirlemenizi sağlayan bir filtre sağlar.
Site: https://de.wordpress.org/openverse/
Startpage: Gizliliğinize saygı duyan bir Arama motoru
Hollandalı sağlayıcı Startpage, arama sorgularınızı alır, anonim olarak Google’a iletir ve ardından size sonuçları gösterir. Her şey kişiselleştirilmemiş reklamlarla finanse ediliyor. Google’ın aksine Startpage, kullanıcıların herhangi bir IP adresini kaydetmez ve tanımlama için herhangi bir çerez tutmaz. Web sitelerini aramaya ek olarak, resimler, videolar ve haberler için de arama yapabilirsiniz.